MT05 Szomatikus Sejtszámláló

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

· A szomatikus sejtszám gyors megállapítása közvetlenül a tehenészetekben.
· A szomatikus sejtszám napi ellenőrzése ellés után.
· A tanktej napi ellenőrzése lehetőséget ad maximális mennyiségű tej leadására anélkül, hogy a leadott tej szomatikus sejtszáma meghaladná a megengedett értéket.

AZ ALKALMAZOTT MÉRÉSI MÓDSZER

Ha a tejhez olyan anyagot (reagens) adunk, amely a szomatikus sejtekkel reakcióba lépve a tej viszkozitásának megváltozását eredményezi, akkor a változás mértéke egyenesen arányos a tejben lévő szomatikus sejtszám mennyiségével. Ilyen minta viszkozitásának mérésével a szomatikus sejtszámok mennyiségét mérjük. Erre szolgál az MT05 szomatikus sejtszámmérő, amely egy speciális golyót és egy kalibrált csövet tartalmaz.

MÉRÉS

· méréskor a minta hőfoka: 30 – 36 °C,
· a tej a lehető legfrissebb legyen,
· mérés előtt minden mintát finoman megkeverünk.

10 ml tejhez adjunk 5 ml reagenst adagolók (a készülék tartozékai) segítségével. Az oldatot azonnal öntsük a tölcsérbe. Nyomjuk le az indítószelepet. A minta a készülékbe kerül. Kigyullad a START lámpa. A mérés további lépéseit a készülék végzi emberi beavatkozás nélkül:
Miután letelt a reakcióidő (kb. 20 másodperc), a készülék elfordítja a mérőkart 25°-kal egészen az alsó ütközőig, s ott megáll. Kigyullad a VÁRJ lámpa. A golyó megindul az oldatban lefelé. A mérési idő letelte után a készülék újra vízszintes helyzetbe állítja a mérőkart. Kigyullad a KÉSZ lámpa. Véget ért a mérési ciklus (új tejmintát önthetünk a készülékbe és az indítószeleppel elindíthatjuk a következő mérést). A golyó közepén leolvasott érték a tejben lévő szomatikus sejtszámot jelenti.

A készülék használatát bemutató animáció és magyar nyelvű videó megtekintése

MŰSZAKI ADATOK:

A készülék méretei: 28 × 24 × 30 cm
Tömeg: 4 kg
Tápfeszültség: 220V / 12V DC
Mérési időtartam: 30 másodperc
Üzemi hőmérséklet: 20 – 35 °C
Méréshatár: 50.000-től 2.000.000-ig
Hozávetőlegesen: 20.000.000-ig